2014 es év

A 2014-es év elég elég rosszul indult mivel felénk csak januárban esett hó úgy összességében 25-30 cm és nagyon hidegek se voltak.

Január első felében elkezdtük a metszést (kb 1/3 mi magunk a maradék 2/3 napszámosok) amit február eleje közepén be is fejeztünk.

A február elég csapadékos volt (48mm). A hónap végén és március elején megfejtettük a 2013-as borainkat, amik már szépen alakultak.

Március szinte csapadék nélkül telt el, így jól haladtunk a munkával.Először átjártuk az egész szőlőt és ahol kellett oszlopot cseréltűn, ahol drót szakadás volt ott beletoldottunk és az esetlegesen megdőlt sort igazítottuk vissza (ezek csak az idősebb telepítéseknél fordult elő). Ezután jött a kötözés, amivel úgy 3 nap alatt végigértünk. Ezután jött a venyige kihúzása és a nagy kedvencem a szalonna sütés parázson.

Április elég kaotikus volt.55mm eső esett és szinte csak fél napokat lehetett dolgozni. Venyige kihúzás után végig gyomírtóztuk a sorok alját majd talaj munkaként megkultivátoroztuk.És eljött az ideje az első permetezésnek valamint a rézsű kaszálásnak.

Május eleje ismét csapadékos volt (55mm ). Átjártuk a szőlőket,hogy a tőkefejet megritkítsuk és törzsről is letördeltük a hajtásokat. Mikor végig értünk rajtuk ismét permeteztünk. Hónap vége felé ismét átjártuk és ismét permeteztünk. És már szépen kezdtek virágozni,mind a fehér mind a vörös szőlőink.

Június eleje kaszálással kezdődött.És ismét permeteztünk, hogy megelőzzük a betegségeket (amit sikeresen meg tettünk, mivel jelentősebb fertőzés nélkül megúsztuk). Kifoltoztuk az elmaradt  gazakat majd kezdődhetett egy örök korforgás, zöld munka  permetezés kultivátorozás.

Július szinte végig zöld munkával és permetezéssel telt.De, hogy ne legyen ilyen egyhangú egy hétvégére kaszálást iktatunk be. Csapadék ismét jutott bőven (80mm).

Augusztus is zöld munkával és permetezéssel telt, meg egy utolsó gyomirtással. Csapadék "csak" 60mm volt ebben a hónapban.

Szeptember első felében 130mm eső volt két eső között sikerült leszednünk a rizlingszilvánit ami elég jó az időjáráshoz képest és a mennyiség is megvolt. Fajélestős beoltás után megindult és a zajos erjedés 5-6 nap alatt le is zajlott.

Október elején elkezdtük szedni a vöröset (merlot majd utána a kékfrankost). A merlot nagyon hozta magát (mint minőségben mint mennyiségben) a kékfrankos az kb. 1/3-al kevesebbet termet de a minősége jó volt. Az erjedést is itt fajélesztővel indítottuk meg ami szépen le is zajlott. Majd lekéneztük a törköly tetejét és még hagytuk a kádon a bort.

November elején leengedtük a kádról majd jött a préselés.A borok kénezését nem kapkodtuk el, hogy az almasav szépen dolgozni tudjon.Hónap végén alap kéneztük őket, a fehéret 70mg/l re a vöröseket 50mg/l re.

December az egyik fehér teraszunk kívágássával és az ünnepekkel telt.

Hát így nézet ki a 2014 évünk.