Szüret 2015

A szüret a legszebb munka a szőlősgazda számára. Főleg ha az egész éves munkáját egy kitűnő minőségű szőlőt tud leszüretelni.

Azt hinnénk, hogy ezt az idei ˇ"talán" az átlagosnak mondható évjáratban könnyen lehetett hozni.

Az idei évben a nagy lisztharmat járványok nem voltak, de a sok kánikulai napok miatt a szőlő zölmunkájának idejét és megfelelő mértékét nagy feladat volt jól eltalálni. Itt gondolok arra, hogy a fürt kapjon megfelelő mennyiségű napfényt, de a kánikula miatt ne égjenek meg a szemek és a megfelelő mennyiségű nővényvédőszer is eljusson a fürthöz. 

 

A szüret nálunk a rizlingszilvánival kezdődött.imgp0654.JPG

Augusztus közepén mind a szőlő egészségi állapota mind a mért próbaszüret eredményei elég biztatóak voltak. A mustfoka 16,8 MMº a savja 7,2 g/l.

Az augusztus közepétől végéig lehullott 140 ml csapadék elég elkeserítő volt a szőlő egészségi állapotára nézve. Ezért a szüretet a tervezetnél előrébb kellett hozni szeptember elejére, mivel a szilváni nagyon könnyen rothadásnak indul és már látszott néhány szemen, hogy kezd bebarnulni majd rothadni. 

 

 

Következő szüret a Merlot volt.

imgp0493.JPG

Mivel a merlot hajlamos a potyogásra mikor elkezd fonnyadni a kocsánya így Október közepén még a kékfrankos előtt 21-21,5 MMº mustfokkal és nagyon szép egészségi állapotban leszüreteltük. Ennél a szüretnél egy kis technikai gond is adódott mivel a konténerszállító kocsink az első szüreti napon meghibásodott. Innentől kezdve ládákban kellett behordanunk a termést ami lényegesen lassította a szüretet.

 

Közvetlen a Merlot után jött a Kékfrankos.

imgp0499.JPG

A kékfrankost a tőle elvárható 19,5-20 MMº fokosan szüreteltük. És mind mennyiségben mind minőségben a tőle elvárható minőséget hozta.

Összességében egy nagyon jó termést sikerült leszüretelnünk. A feldolgozás után minden fajta megkapta a hozzá tartozó fajélesztőt és a tápsót, ezáltal az erjedés könnyen megindult és gond nélkül lezajlott. Majd a vöröseket az erjedés befejeződése után még kb:2 hétig (lesározva) együtt tartottuk a törköllyel majd ezután lefejtettük a kádról hordókba tartályokba. Még egy ideig kénezés nélkül hagytuk, had menjen az almasav. Majd ezt követően megtörtént az alapkénezés.

 

Mára gyönyörűen megtisztultak és várják az első fejtést amiről később beszámolok.