Terület előkészítése telepítéshez

2014-es szüret után úgy döntöttünk, hogy áttelepítjük az egyik rizlingszilváni területünket. Ennek az áttelepítését mutatnám be képekkel és rövid mondatokkal.

Az 1969-ben telepített 3 x 1 méteres térállású szőlő mára már korszerűtlenné vált valamint a tőkehiány is meghaladta azt a mértéket, hogy érdemes legyen kipótolni.

Szüret után a hegybíróhoz benyújtottuk a kivágási engedély kérelmet valamit ezzel egy időben az újratelepítés iránt kérelmet is. Majd támogatási kérelmet nyújtottunk be szőlőültetvény szerkezetátalakításához és átállításához. (ezeket meglepő gyorsasággal és egyszerűséggel sikerült elintézni)

A szüret utáni pincemunkák befejezésével elkezdtük a terület megtisztítását. Először kopaszra metszetük a tőkéket majd a drótot szedtük le.

kivagas_elott.jpg

Majd az oszlop kihúzgálása és kihordása. Ami nem volt egyszerű és könnyű feladat mivel az akkor divatos 3m -es betonoszlopok voltak.

manitu_2.jpg

Ezt követően került sor a tökék kivágására és kihordására.

kihordas.jpg

Majd miután megtisztítottuk a területet minden töke, oszlop és végoszloplekötő maradványtól megtárcsáztuk, hogy a mikróteraszok nagyja eltűnjön és ne gazosodjon még addig ameddig a területrendezés meg nem történik.Majd június elején megjött a dózer.

dozerolas.jpg

A tereprendezés után a föld tápanyagfeltöltése következett. Szerves és műtrágyával. A kiszórt tápanyagot egyből beletárcsáztuk a földbe.  

tapanyag.jpg

Miután megtörtént a tápanyag feltöltés jött a gép forgató ekével és kb. 80-90 cm mélyen át lett forgatva a terület. 2015 nyár végére minden előkészülettel végeztünk és hagytuk pihenni tömörödni a földet a tavaszi ültetéshez.