Permetezés

Az idén körülbelül három héttel később kezdődött a szőlő rügyfakadása, mint tavaly, mégsem mondhatjuk késeinek, hiszen ez a normális.

A korai rügyfakadás egyébként növény egészségügyi szempontból nem szerencsés, mivel a szőlő ilyenkor eleinte vontatottabban fejlődik, s több idő jut a kártevői és kórokozói fölszaporodására. Az idei kezdet tehát biztatóbb.foto_1_2.JPG

A Szekszárdi borvidéken a peronoszpóra átlagosan 5-6 évente idéz elő járványt. A legutóbbi járványkitörés 2010-ben volt.

Március és április hónapban viszonylag kevés eső volt és élénk szél fújt ami fokozta a talajban esetlegesen előforduló peronoszpóragomba oospóráinak kiszáradását.

A lisztharmat esetében a tavalyihoz hasonló általános járványra nem számítunk, (de minden évben úgy készülünk mintha súlyos fertőzéssel kellene megküzdenünk) mivel a tavalyi  évben ültetvényeinken csak elvétve lehetett találni betegséget, így a gomba szövedéke (micélium) nem tudott behatolni a rügyekbe, valamint a csapadékos ősz nem kedvezett a kórokozó lombon való fölszaporodásának.

 foto_2_2.JPG

 

 

Mivel átgondolt és környezetkímélő növényvédelmet folytatunk így a kontakt hatású szereket részesítjük előnyben, valamint amennyire lehet, kerüljük a rovarölő szereket.

Ennek tükrében, mi az első permetezést május 9. én csináltuk mikor a hajtások elérték a 15-20 cm hosszúságot és kontakt hatású hármasból (Tiovit, Karatán, Manzate) hármasból állt.