Derités

A borokban lévő zavarosság megszüntetésének és megelőzésének hatékony módja a derítés.

A derítőanyag mennyiségét mindig próbaderítéssel állapítjuk meg.

imgp0556.JPG

088_kicsi.jpg

A derítés művelete során olyan anyagot juttatunk finoman elosztva a borba, ami ott a zavarosító anyagokat adszorbeálja, kicsapja, majd velük így csapadékot ad, ezzel a zavarosító anyagokat nagyobb méretű részecskékbe tömöríti, ellentétes töltésénél fogva magához vonzza, majd gravitációs erővel leülepednek.Így a bor tisztább stabilabb lesz.

A derítés általános szabályai:

A derített bor nyugalmi állapotban legyem, ne legyen utóerjedésben.

A derítést 8 C fok feletti hőmérsékletű bornál lehet végezni.  (vannak már olyan szerek amikkel ez alatt is működnek)

A derítést előzze meg próbaderítés, amivel a használandó anyagot és annak mennyiségét állapítjuk meg. A feleslegben adott derítőszerek amellett, hogy növelik a kiadásainkat, további zavarosodást okozhatnak.

Törekedni kell, hogy a csapadék tömör, kevés legyen.

A bort idejében kell lefejteni az üledékről, ez általában 10 nap 2 hét.

A derítőszereknek 2 csoportja van, oldható és oldhatatlan.

Oldható derítőszerek: 

  • zselatin
  • kazein
  • tojásfehérje
  • vizahólyag
  • kovasavszól
  • polivinil-polipirrolidont (PVPP) 

Oldhatatlan derítőszer:

  • bentonit 

Derítőanyagok előkészítése és beadagolása

Bentonit elsősorban stabilizál másodsorban tisztit. A borok bentonitigénye különböző az évjárattól, fajtától függően. Az adagolandó mennyiség általában 30-200 g/hl.A próbaderítés során meghatározott menyiséget kimérjük és gyártó által előírt mennyiségű vízben (nem borban), és ideig duzzadni hadlyuk.A duzzasztott bentonitot állandó keverés mellett a borhoz adjuk, majd körfejtéssel jól elkeverjük és ülepedni hadlyuk.

Kovasavszól-zselatinos derítés: az arányt mindig próbaderítés határozza meg.(normális összetételű bornál 1 g zselatinhoz- 5 ml 30% kovasavszól kell). Először mindig a kovasavszólt adjuk a borhoz. A kovasavszólt közvetlen a borhoz adjuk és körfejtéssel jól elkeverjük. A zselatint a gyártó által előírt mennyiségű vízben feloldjuk (ma már kapható folyékony zselatin is a meleg és hideg zselatin mellett) majd a borhoz adjuk és jól átkeverjük. A két anyag hatására a borban pelyhes csapadék képződik, ami magához vonzza a zavarosító anyagokat majd velük együtt leülepszik.      A kovasavszól-zselatinos derítés tisztára deríti a bort, de nem stabilizálja.

Kombinált derítés helyes sorrendje: 1. kovasavszól 2. bentonit (vagy egyéb derítőszer) 3. zselati

Ez csak a legelterjedtebb  derítési módok.nagyon sokféle derítőszer van forgalomban amivel hatékonyan és kíméletesen tudjuk a bort stabilizálni és tisztítani.